П`ятниця, 19.04.2024, 14:00

Мій сайт

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 606
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Хвороби

Усі люди , на жаль, хворіють. Причини захворювань бувають різні: застуда, неякісна їжа, віруси.

Інфекційними називають хвороби, які викликаються шкідливими хвороботворними мікробами і вірусами, яких не бачиш без мікроскрпа.
Ознаки захворювання: підвищується температура, болить голова або живіт, може початися кашель, нудота, блювота.

Респіраторні захворювання характеризуються ураженням дихальних шляхів.
Ознаки захворювання: головний біль, слабкість, підвищення температури, нежить, дертя у горлі та інші.

Для того, щоб не заразитися інфекційними захворюваннями, треба загартовуватись, їсти фрукти, часник, вітаміни, не шратися із хворими дітьми.
Від небезпечних хвороб нас захищають щеплення.

Щеплення - це введення в організм спеціального медичногот препарату - вакцини.

Якщо вдома хтось застуджений, то треба носити пов"язку, щоб не заразитися. Її слід прати в гарячій воді з милом щодня.

ПАМ'ЯТКА 
щодо профілактики гострих респіраторних захворювань

1.Розпорядок дня
Дотримання правильного розпорядку дня допоможе підвищити стійкість організму вашої дити­ни до застуди та грипу. Обов'язковими є проведення 
ранкової гімнастики, гігієнічних процедур, за­нять з фізкультури тощо.
2.Важливим є дотримання санітарно-гігієнічних вимог (чистота, свіже повітря, правильно піді­браний одяг дітей удома, на вулиці, заняттях відповідно 
до погодних умов).
3.Збалансоване харчування
Важливим чинником в оздоровленні дітей є оптимально збалансоване харчування. Повно­цінний раціон має містити достатню кількість усіх необхідних 
для організму поживних речовин у правильних пропорціях. Так, надмірне вживання білкових продуктів може стати причиною ексуда­тивного діатезу, а 
нестача білка спричиняє погіршення стану імунітету (уповільнюється утворення захисних білків — глобулінів). Зловживання їжею з надмірною кількістю 
вуглеводів і жирів порушує обмін речовин, сприяє появі зайвої ваги, ослаблює імунітет.
4.Процедури загартування
Загартування як один з основних засобів профілактики ГРЗ забезпечує стійкість організму до несприятливого впливу фізичних чинників навколишнього 
середовища — коливань температури, зміни атмосферного тиску тощо. Дозоване використання процедур загартування допомагає активу­вати захисні механізми 
організму. Найпоширенішими природними засобами загартування є свіже по­вітря й вода.
Загартування повітрям
Загартування повітрям (найчастіше холодним) є дуже розповсюдженим у профілактиці ГРЗ за­вдяки стимуляції реакцій імунітету і процесів терморегуляції. 
У людей, стійких до низьких темпера­тур, теплоутворення в організмі проходить інтенсивніше. Поліпшене кровопостачання шкіри змен­шує ймовірність 
виникнення обморожень.
Дієвими засобами загартування повітрям є перебування дітей на свіжому повітрі (не менше 3,5 годин) та повітряні ванни. Прохолодне повітря подразнює 
нервові закінчення шкіри і слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, стимулюючи підвищення порогу їх чутливості та тренування ме­ханізмів 
терморегуляції. У холодну пору року прогулянки можна поєднувати з рухливими іграми та гімнастичними вправами на свіжому повітрі.
Загартування повітряними ваннами необхідно проводити у приміщенні, завчасно понизивши температуру повітря у ньому до 18-20 °С. Перша повітряна ванна 
має тривати від 3 до 5 хвилин. Час кожної наступної процедури необхідно збільшувати на 3-5 хвилин. Повітряні ванни можна поєднува­ти з гігієнічною 
гімнастикою після сну, дихальними вправами, рухливими іграми, ходінням босоніж по підлозі або килимку, змоченому розчином морської солі протягом 
10 хвилин.
Організовуючи процедури загартування, необхідно враховувати стан здоров'я дітей, створюва­ти позитивну психологічну атмосферу. Наприклад, проводити 
процедури у формі гри чи з викорис­танням ігрових елементів.
Загартування водою
Потужним природним засобом загартування є вода. Загартування водою треба починати з розти­рання тіла мокрою губкою, фланелевою рукавичкою або рушником.
Початкова температура води для розтирання має бути 35-36 °С. З кожною наступною процедурою температуру води поступово знижу­ють на 1 °С, поки вона 
не досягне 28-30 °С. Після проведення загартування необхідно насухо витерти шкіру дитини до легкого почервоніння. Процедура має тривати 1-2 хвилини.
Коли дитина звикне до розтирань водою, почуватиметься комфортно, можна проводити обли­вання. Процедуру проводять щоденно чи через день упродовж 
2-3 хвилин. Температуру води посту­пово понижують з 34-37 °С до 22-23 °С. Обливання поліпшує функціональний стан органів, тканин, стимулює апарат 
фізичної терморегуляції, підвищує резистентність організму.
У профілактиці ГРЗ ефективним є загартування стоп, адже між охолодженням стоп та рефлек­торною судинною реакцією слизової оболонки верхніх дихальних 
шляхів існує залежність. Завдяки рефлекторному звуженню судин відбувається подразнення біологічно активних точок стоп, поліп­шення обмінних процесів, 
укріплення імунної системи організму. Температуру води необхідно посту­пово знижувати від 35-36 °С до 18-20 °С. Процедура має тривати 20-30 секунд. 
Після загартування ноги дитини необхідно ретельно розтерти до легкого почервоніння.
Підвищити резистентність організму допоможе метод контрастного обливання. На початку процедури температура води має бути 36 °С, поступово її знижують 
до 18-28 °С, наприкінці процеду­ри знову використовують теплу воду (36 °С).
5.Вживання фіточаїв
Ефективним методом профілактики захворювань органів дихання є вживання рослинних чаїв. Таку профілактику доцільно проводити раз на день протягом місяця, 
особливо в осінньо-зимовий пе­ріод, коли збільшується загроза застудних захворювань.
Вживати напої з лікарських рослин (фіточаї) рекомендовано за 20 хвилин до приймання їжі. Фі­точаї підвищують захисні функції організму, поліпшують 
роботу шлунково-кишкового тракту, змен­шують запалення. У період епідемії ГРЗ рекомендовано використовувати відвари трав відхаркуваль­ної та 
протизапальної дії.
Разом із трав'яними відварами можна вживати кисневі коктейлі, до складу яких можуть входи­ти витяжки шипшини, малини, чорної смородини тощо.
Дієвим засобом профілактики ГРЗ є також полоскання горла після сну настоями лікарських трав (ромашки, шавлії, календули, евкаліпту), часнику 
(очищує кров, убиває мікроби), розчином солі та йоду.
6.Дихальна гімнастика
Підвищити імунітет дитячого організму також допоможе дихальна гімнастика. За допомогою спеціальних вправ діти навчаються правильно дихати через ніс, 
розвиваючи верхнє, середнє та нижнє дихання. Проводять дихальну гімнастику у другій половині дня.

ПАМ'ЯТКА 
щодо запобігання захворюваності на грип та інші ГРВЗ

1.     Під час високого ризику захворювання на ГРВЗ не відвідуйте місця, де можливе велике скупчення людей.
2.     За можливості зведіть до мінімуму поїздки у громадському транспорті (автобуси, тро­лейбуси, метро тощо).
3.     Остерігайтеся близького контакту з людьми, які мають симптоми грипу або інших ГРВЗ.
4.     Часто мийте руки з милом. Якщо немає такої можливості, використовуйте спеціальні алкогольвмісні засоби для оброблення та знезараження рук.
5.     Не торкайтесь слизових оболонок очей, носа, рота немитими руками.
6.     При чханні та кашлі прикривайте рот одноразовою хустинкою. Забезпечте дитину такими хустинками.
7.     Часто провітрюйте приміщення вдома та у школі.
8.     Уникайте поцілунків, обійм, рукостискань тощо.
9.     Не допускайте переохолодження або перегрівання організму.
10. Змащуйте слизові оболонки носа оксоліновою маззю.
11. Проводьте щоденне вологе прибирання кімнат.
12. Організовуйте собі та дитині повноцінне, вітаманізоване харчування з достатньою кількістю природних джерел вітаміну С (свіжі овочі та фрукти) та 
фітонцидів (часник, цибуля, імбир тощо).
13. При погіршенні самопочуття залишайтеся вдома, не займайтеся самолікуванням — ви­кличте лікаря для обстеження та призначення ефективного лікування.
14. При появі ускладнень захворювання на грип у вас чи вашої дитини не зволікайте. Орга­нізуйте госпіталізацію з метою отримання кваліфікованої допомоги 
медиків.

УВАГА! ХОЛЕРА!
    ХОЛЕРА належить до особливо небезпечних хвороб. Після зараження холерою через 1-3 дні з'являються невпинний пронос та блювання. 
Такий хворий небезпечний для оточуючих. При розладі кишечнику не займайтеся самолікуванням негайно ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО ЛІКАРЯ.
  Для попередження ХОЛЕРИ та інших кишкових інфекцій
ПОТРІБНО:
Ø    сирі овочі та фрукти мити водопровідною та обдати кип'яченою водою;
Ø    користуватися водою тільки з упорядкованих джерел водопостачання;
Ø    для пиття вживати свіже переварену воду, компоти, чай;
Ø    молоко пити лише кип'ячене;
Ø    дотримуватися особистої гігієни, чистоти приготування страв, правильно зберігати готову їжу, по можливості – на холоді;
Ø    овочеві салати приправляти оцтом або розчином лимонної кислоти;
Ø    посуд мити гарячою водою, та зберігати в недоступному місці для мух;
Ø    пироги,  тістечка,   інші  харчові  вироби  не  купувати  у  продавців вуличних лотків, що не мають на це дозволу санітарних органів;
Ø    влітку якомога рідше готувати заливні м'ясні та рибні страви.

УВАГА!   СКАЗ!
  Сказ – це смертельно небезпечна інфекційна хвороба людей і тварин, яка характеризується ураженням центральної нервової системи.
Джерела захворювання: інфіковані дикі та свійські тварини (лисиці, собаки, кішки, вовки, куниці та інші).
Передача збудника сказу: укуси хворих тварин, ослинення ними шкіри.
Шляхи проникнення збудника в організм людини: через пошкоджену шкіру, слизові оболонки.
Ознаки сказу тварин: дратівливість, а згодом млявість, втрата уважності, тварина часто лягає, дивно стрибає, здригається у судомах, 
голос у неї стає хриплим. Такий стан часто змінюється депресією.
Найчастіше зараження людей відбувається від укусів хворих собак, які в оскаженілому стані можуть кусати беззвучно, не гавкаючи.
Інкубаційний період хвороби в людини після укусу може тривати від 10 днів до року.
Ознаки захворювання у людей: тягучі болі, сверблячка в ділянці укусу, хоч рана давно загоїлась, потім у хворого виникає відчуття жару, 
підвищення температури тіла, головний біль безпричинне хвилювання, безсоння (такий стан триває 1-3 дні). Після цього виникає стан збудження, 
що характеризується водобоязню, яка полягає в тому, що при спробі пити у хворого виникають судомні скорочення м'язів горла і гортані, 
дихання стає голосним і можлива короткочасна його зупинка. З'являються галюцинації. Іноді трапляються припадки буйства з агресивними 
діями. Через 2-3 дні збудження змінюється паралічем м'язів кінцівок, язика, обличчя, що в більшості випадків закінчується смертю.
Дії при укусах тварин:
Ø     промити рану мильною водою;
Ø     обробити рану настойкою йоду.
В   будь-якому випадку слід негайно звернутись за допомогою до  лікаря!


   УВАГА ГРИП!
   Грип – гостре інфекційне захворювання. Збудником захворювання є вірус, а джерелом – хворі на грип. Збудник захворювання проникає 
в організм людини повітряно-крапельним шляхом, через заражені предмети загального користування, столовий посуд та ін.
   Характер клінічного протікання хвороби:
Захворювання починається з ознобу, головного болю, загального недомагання, відчуття розбитості, високої температури. З'являється нежить 
і кашель, біль в очах, носові кровотечі, зміни зі сторони серцево-судинної системи.
Профілактичні заходи:
• активне виявлення, ізоляція, госпіталізація хворих і підозрілих на захворювання;
•   посилення санітарного режиму в школах, дитячих дошкільних закладах, у колективах;
• проведення специфічної профілактики.
Перенесення грипу "на ногах" може призвести до тяжких ускладнень хвороби. Можливі ускладнення, пов'язані із запаленням мозку 
і його оболонок (менінгіт). Легеневі ускладнення спостерігаються головним чином у маленьких дітей і людей похилого віку.
   Швидкість поширення грипу значною мірою залежить від свідомості населення. Хворим на грип не можна користуватись спільними 
речами (рушником, посудом і ін.), вітатись за руку, цілувати рідних та близьких, особливо дітей та людей похилого віку. Члени 
родини при догляді за хворими повинні прикривати ніс та рот марлевою маскою, яку можна виготовити в домашніх умовах. Потрібно 
систематично провітрювати кімнату, в якій перебуває хворий. Приміщення слід прибирати вологим способом, використовуючи 0,5 % розчин 
відстояного хлорного вапна або 1% розчин хлораміну. З метою профілактики вживати часник та цибулю.
КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ЗАЙМАТИСЯ САМОЛІКУВАННЯМ.


УВАГА  СИБІРКА!

    СИБІРКА – це гостре інфекційне захворювання тварин і людей. Збудником його є бацила, яка в навколишньому середовищі здатна 
утворювати спори і забруднювати довкілля. Вона дуже стійка у воді, харчових продуктах, а в грунті живе до 70 років.
   Джерелом інфекції є тварини, але найчастіше – велика рогата худоба, вівці, коні, рідше – олені, кози, свині. Тварини заражаються, 
поїдаючи траву, інші корми, при водопої. Ознаками ураження тварин є:
       При блискавичному перебігу, що реєструється нечасто у овець, коней і великої рогатої худоби, помічають збудження, 
підвищення температури тіла, прискорення пульсу і дихання, синюшність видимих слизових оболонок. Тварина раптово падає і гине в корчах. 
З носової і ротової порожнини виділяється кров'яниста піна, а з прямої кишки — кров. Тривалість хвороби декілька годин.
      При гострому — у великої рогатої худоби і коней спостерігають підвищення температури тіла (41-42°С), прискорення пульсу (80-100 
і більше поштовхів за 1 хв.) та дихання. Тварина пригнічена, відмовляється від корму. Тривалість хвороби 2-3 дні. В атональній стадії 
виникають корчі, виділяється кров'яниста, піниста рідина, тварини гинуть з ознаками задухи.
       При підгострому — у тварин дещо поліпшується стан, вони починають споживати корм, температура тіла знижується, без лікування 
виникає рецидив і тварина гине. Тривалість хвороби до 6-8 днів.
       Хронічний перебіг сибірки характеризується прогресуючим схудненням, ураженням підщелепових і заглоткових лімфатичних вузлів. 
Хвороба при цьому триває 2-3 місяці.
     Карбункульозна форма сибірки у тварин спостерігається при гострому і підгострому перебігу хвороби. У великої рогатої худоби на 
різних частинах тіла (підгруддя, шия, живіт,) на місці первинного проникнення збудника з'являються різко обмежені тверді, болючі запальні 
набряки шкіри і підшкірної клітковини. З часом утворені карбункули стають дифузними, безболісними, синьо-багряного кольору з некротичним розпадом.
      Ангінозна форма сибірки здебільшого спостерігається у свиней і проходить переважно з локальним ураженням глоткового кільця, лімфатичних 
залоз, корінця язика, глотки, гортані. В подальшому запальний процес з прогресуючим некрозом і набряком переходить на підшкірну клітковину шиї, 
голови, підгруддя з формуванням пухлиноподібного утворення в підщелеповому просторі та на верхній частині тіла.
    В разі появи ознак захворювання тварин на сибірку потрібно негайно звернутися до ветлікаря чи до районних ветеринарних служб. Якщо підозра 
на захворювання виникла під час розробки туші, роботу негайно припиняють, а у ветлабораторію на аналіз відправляють частину селезінки і лімфовузли. 
Категорично забороняється вживати м'ясо і молоко тварин уражених хворобою.
     Передають інфекцію також оводи, мухи. Люди заражаються після контакту з хворими тваринами. Бацила проникає у кров через пошкоджені 
ділянки шкіри та слизових оболонок.
   Прихований період триває від кількох годин до 6-8 днів, частіше – 2-3 дні. Потім проявляються перші симптоми хвороби – висока температура, 
нездужання, головний біль, кров'яний пронос, болі в животі, серцева слабкість. При шкіряній формі на місці потрапляння збудника з'являється 
фурункул зі швидким наростанням набряку та свербіння. Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують.
    У рідкісних випадках перебіг хвороби ускладнюється кишковою, легеневою або септичною формами. Захворювання протікає тяжко і може 
призвести до смерті хворого, тому надзвичайно важливо при підозрі на захворювання сибіркою негайно звернутися до лікаря.


УВАГА!  ПТАШИНИЙ ГРИП
  Втрата пильності однією людиною – може накликати біду на цілий колектив, місто, країну!
  Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. До захворювання сприйнятливі 
кури, качки, індики, цесарки, буревісники, фазани, горобці, лебеді.
   Збудник – вірус, споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим 
секретом і послідом. У замороженому стані вірус зберігає активність кілька років. Знищується 5 % розчином хлораміну Б; 4-5 % розчином 
їдкого натрію; 3 % розчином хлорного вапна. Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях  передачі збудника – повітряно-крапельний. 
Також збудник поширюється з інфікованими кормами, питною водою,  яйцями, пір'ям.
  Фактори поширення інфекції – господарства, де домашня птиця може знаходитись в контакті з дикою птицею, де разом утримується птиця 
різних видів, ринки з продажу живої птиці.
   У птахів хвороба проявляється ураженням дихальних шляхів, хрипами, посинінням видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком 
голови, діареєю.
Для зниження ризику захворювання необхідно:
-   уникати контакту з хворими чи мертвими птахами;
-   не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;
-   після контакту з сирим м'ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, 
на яких оброблялось м'ясо птиці продезінфікувати;
-   вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної 
обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м'ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м'ясо птиці, заразитися неможливо;
-   яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
-   не  купувати  м'ясо  птахів та  інші  продукти  птахівництва,  що  не  пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях 
несанкціонованої торгівлі;
-   якщо  Ви  маєте  безпосередній  контакт  із  птицею  (наприклад,  працюєте  на птахокомбінаті), слід зробити щеплення проти штамів 
грипу людини, циркулюючих в даний момент


УВАГА ! КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ!
    З   настанням    теплого    періоду   зростає    вірогідність захворювання кишковими інфекціями.
   Щоб  запобігти їм, перш  за все  дотримуйтесь  правил особистої і колективної гігієни:
Ø       перед кожним прийомом їжі мийте руки з милом;
Ø       овочі,   фрукти   перед   вживанням   мийте   проточною водою;
Ø       запобігайте    забрудненню    харчових    продуктів,    не забувайте про їх термічну обробку;
Ø       не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, сумнівної якості та без санітарного дозволу;
Ø       розливне молоко обов'язково кип'ятіть;
Ø       користуйтесь водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду;
Ø       при    перших    же    ознаках    захворювання    (понос, блювання) звертайтесь за медичною допомогою.
Бережіть своє здоров'я і життя!