Середа, 24.04.2024, 12:42

Мій сайт

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 606
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вода




TEСT
Що ти знаєш про воду?
ТАК НІ
1.Менше 50% земної поверхні вкрито водою.
2.Вода на Землі існує у двох фізичних формах.
3.Вода може утримувати величезну кількість енергії.
4.Коли у воді розчиняються різні речовини,температура її замерзання підвищується.
5.Лише 3% води, яку використовують люди, є життєво необхідними для них.
6.Використовувати питну воду для поливання саду чи миття тротуарів розумно.
7.Охолоджувати речі за допомогою холодної води з-під крану розумно.
8.Основними забруднювачами води є промислові підприємства та водний транспорт.
9.Без води Земля була б пустельною планетою.

Відповіді:
1. Ні 2. Ні 3. Так 4. Ні 5. Так 6. Ні 7. Ні 8. Так 9. Так

Вода є унікальною природною речовиною на нашій планеті. Вона також є продуктом,
 який використовують у господарській діяльності та продають. Вода є предметом різноманітних 
економічних інтересів і складних соціальних взаємозв’язків.
   Більша частина поверхні Землі вкрита водою, саме тому Землю називають
«блакитною планетою». На жаль, 97% води на Землі — це солона вода морів і океанів,
непридатна для безпосереднього споживання людьми. Решта 3% — прісна вода,
тобто «несолона». Прісну воду знаходимо в річках і озерах, під земною поверхнею,
в живих організмах і в льодовиках, розташованих на полюсах і верхів’ях гір. За даними досліджень люди використовують
лише 1% загальної кількості води, що існує на планеті.

Фізичні та хімічні властивості води

• Вода є простою та складною водночас. Молекула води складається всього з трьох атомів: двох атомів водню
   й одного атома кисню, які разом перетворюються на молекулу з чарівними властивостями.
• Молекули води прикріпляються одна до одної за допомогою водневих зв’язків. Ці зв’язки зумовлюють
   майже всі фізичні ознаки води та більшість її хімічних властивостей.
• Вода — це єдина речовина, що існує в природі у трьох станах: твердому, рідкому й газоподібному.
• Чиста вода на рівні моря закипає при температурі 100 градусів за Цельсієм і замерзає при 0 градусів. 
   На висотах, де атмосферний тиск нижчий, температура кипіння води також нижча. 
   Саме тому високо в горах знадобиться більше часу, щоб зварити яйце.
• Коли у воді розчиняється якась речовина, температура замерзання води знижується.
   Люди добре це знають, тому для запобігання замерзанню води взимку вони
   розкидають сіль на вулицях чи додають різні речовини, коли миють вікна автомобілів.
• Воду називають універсальним розчинником. Вона може розчиняти більше речовин, ніж будь-який
   інший розчинник. Навряд чи знайдеться речовина, що не розчинялася б у водах Землі.
• Молекули води, окрім здатності зв’язуватися між собою, можуть також утворювати зв’язки з іншими
   речовинами, такими як скло, бавовна, клітковина рослин і ґрунт. Це явище називається адгезія
   (прилипання двох різнорідних твердих тіл або рідин при їхньому контакті, яке зумовлюється
    молекулярними силами).

Важливість для життя

• Майже всі речовини, переходячи з рідкого стану у твердий, стають важчими й щільнішими. Однак вода збільшується в об’ємі та стає легшою, перетворюючись
на лід. Ця особливість води є надзвичайно важливою для підтримання життя у водоймах у зимову пору року.
• Краплина дощу, проходячи крізь повітря, розчиняє атмосферні гази. Коли дощ досягає поверхні Землі, він впливає на якість ґрунтів і води в озерах і річках.
• Вода може накопичувати неабиякі запаси енергії, здатної перетворити океани, моря та озера на величезні резервуари тепла. Ця здатність води впливає на клімат
   у басейнах річок. Саме завдяки здатності води утримувати енергію її також використовують для охолодження та передачі тепла в термічних і хімічних процесах.
• Поверхневий натяг води є показником міцності її поверхневої плівки. Притягання між молекулами води створює міцну плівку. Серед інших рідин лише ртуть має міцнішу
   поверхневу плівку. Поверхневий натяг дозволяє воді утримувати речовини, важчі та щільніші за неї. Саме завдяки поверхневому натягу деякі водні комахи
  (наприклад, водомірка) можуть ходити по воді.
• Поверхневий натяг води відіграє головну роль у передачі енергії від вітру, що утворює хвилі. А хвилі необхідні для швидкого проникнення (дифузії) кисню у воду озер 
   і морів.
• У тонкому скляному капілярі, наприклад тоді, коли молекули води на краю «прилипають» до молекул скла, які знаходяться трошки вище за них, вони водночас 
   тягнуть за собою інші молекули води. Поверхня води, у свою чергу, підтягує всю масу води догори, доки спрямована вниз сила тяжіння не стане надто великою
   та не подолає поверхневий натяг. Описаний процес називають «капілярною дією». Він дозволяє використовувати губку для всмоктування
    розлитої води. Без цієї властивості води поживні речовини, необхідні для дерев й інших рослин, так і залишилися б у ґрунті.
• Наша кров також містить багато води. Людина повинна випивати щоденно близько двох літрів води для того, щоб регулювати
    температуру свого тіла.

Водні ресурси

• Місця, де зберігається вода, називають водними об’єктами. Прісну воду можна знайти:
– у річках, озерах і ставках (поверхневі води);
– у тілах тварин, корінні, листі та плодах рослин;
– під поверхнею землі (ґрунтові води).
• Гідрологічні режими річок відрізняються: у Західній Європі річковий стік є мінімальним влітку та пізньої осені, у гірських водозборах стік максимальний влітку, 
а у Східній та Північній Європі найбільший стік спостерігаються навесні, під час танення снігу та криги.
• Господарська діяльність людини (наприклад, водозабір і зарегулювання русел річок) суттєво позначається на гідрологічних режимах багатьох річок Європи та Азії.
• Ґрунтові води досліджені недостатньо і все ще потребують уваги науковців.Втручання людини
• Вода використовується у сільському господарстві (зрошення), промисловості (як охолоджувальний та нагрівальний засіб) і для побутових цілей
  (споживання, особиста гігієна, прання тощо).
• За даними Європейської екологічної агенції в Європі близько 33% води, що використовується людьми, призначається для потреб сільського господарства,
  близько 29% — для градирень (споруд для охолоджування води) електростанцій, близько 25% — для побутового споживання (у кранах і туалетах),
  решта 13% — для промислового виробництва.
• Шляхи, якими люди завдають шкоди водним об’єктам і забруднюють воду:
– Затоплення відходів у водоймах погіршує якість води та руйнує водні екосистеми.
– Сільськогосподарська діяльність, зокрема внесення пестицидів, добрив й інших хімікатів, призводить до значного забруднення повітря та води.
– Будівництво мостів або спрямлення русел річок може призвести до змін у гідрологічному режимі річки чи рівні води у підземних горизонтах.
– Видобування річкового піску й гальки руйнує береги та збільшує відкладання осадів.
– Скиди промислових стічних вод у річки без належного очищення є шкідливими для водної флори та фауни, а також для здоров’я людини.
– Внаслідок інтенсивного розвитку тваринництва та птахівництва утворюється величезна маса відходів.
  Скидання цих відходів у річки без належного оброблення може спричинити загибель водної флори і фауни та зашкодити здоров’ю людини.
– Розливи нафтопродуктів і хімікатів руйнують водні екосистеми.
– Річки часто забруднюються стічними водами та поверхневими стоками.
– Багато населених пунктів не мають водоочисних споруд. Скиди стічних вод безпосередньо у річки руйнують водні екосистеми.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ,ЩО:

За останні 100 років населення планети збільшилося у 4 рази, тоді як споживання води зросло у 7 разів. 
Більш ніж 2 млрд осіб у 40 країнах відчувають нестачу води.
За оцінками ООН у 2050 р. країнам світу знадобиться на 22% більше води, ніж є у розпорядженні людей сьогодні. 
Це означає, що конкуренція та конфлікти за воду зростатимуть через обмеженість запасів прісної води.
Забруднені підземні води очищаються протягом декількох тисячоліть.
У світі 90% стихійних лих у 1990-х роках були пов’язані з водою.
Кожен мешканець міста щоденно витрачає приблизно 300 л води, з них на миття посуду — 20%, 
 душ і ванну — 20%, туалет — 20%, прання — 15%, втрати води через незакриті крани — 15%, приготування їжі — 5%, 
 інші витрати — 5%.
Велика кількість води витрачається у промислових процесах.